2009 m. spalio 13 d.

Kodėl žmonės bijo karate?

Kaip bebūtų liūdna, bet dažnai tenka girdėti, kad karate tai muštynės, kad karate galbūt tinka tik vaikams, kad karate gali sportuoti tik vyriškos lyties atstovai, kad ši praktika susijusi su traumomis ir panašiai.. Kadangi ugnies be dūmų nebūna ir visi mitai turi tam tikrą pagrindą, paanalizuokime, kodėl taip nutiko?

Taip nutiko dėl to, jog šiandien po šiuo pavadinimu galima surasti viską, tik ne originalų karate! Visi, kas tik nori, šį bendrinį žodį naudoja įvairioms muštynių formoms apibūdinti, o jeigu kas pastebi ir jų paklausia, kodėl brutalios, jėgos kultą aukštinančios muštynės vadinasi karate, tuoj gauna greitą atsakymą – čia vienoks ar kitoks stilius, todėl jis ir neatitinka jūsų susiformuoto ar kažkur girdėto tikrojo suvokimo apie karate. Jei jūsų šis atsakymas neįtikino, tuomet dar pridedamas „svarus“ argumentas, kad tai „kietas“ stilius - kontaktinis karate. Pradedantiesiems visuomet sunku atskirti pelus nuo grūdų ir tik ieškantys visuomet randa atsakymus, kurių jie nusipelnę.

Dėka tokių neteisingų stereotipų, dauguma sąmoningų, mąstančių žmonių paprasčiausiai vengia ar bijo peržengti karate dodžo (vieta, kur vyksta pratybos) slenkstį ir susipažinti kas iš tiesų yra originalus, tradicinis karate. Juos sustabdo mintis apie skausmą, brutalumą, paviršutiniškumą, jėgos kultą, agresiją, o taip pat vaikystėje patirtos neigiamos emocijos karate treniruotėse pas įvairaus plauko trenerius.

Saviugdos centre „SeiDo“ nuo rugsėjo 1 d. vyksta originalaus tradicinio karate pratybos, kurias organizuoja jau 17-ti metai sėkmingai veikiantis Vilniaus tradicinio karate do klubas „Lūšis“. „SeiDo“ centro misija - parodyti tikrą karate veidą: nesumistifikuotą, neapkabinėtą stilių pavadinimais, originalų, šviesų, tokį, kokį mums paliko karate legenda, mokytojas Hidetaka Nishiyama.

Bėgant šimtmečiams, meistrai siekė sukurti kovos menų sistemas, kurios priklausytų ne tik nuo fizinės jėgos, bet ir nuo meistriško psichinės, gyvybinės energijų ir neribotų individo protinių galimybių panaudojimo. Budo karate moko žmogų kontroliuoti oponentą be fizinio susidūrimo ir siūlo fizines disciplinas tik kaip priemonę siekiant pergalės be kovos.

Saviugdos centre „SeiDo“ sekmadienio popietėmis organizuojamos pažintinės pratybos, kurių tikslas - supažindinti platesnį visuomenės sluoksnį su tradiciniu karate, paneigti nusistovėjus ir tiesos neatitinkančius stereotipus apie šį savigynos meną, atskleisti karate filosofinę pusę, parodyti šio meno naudą kasdieniniame kiekvieno žmogaus gyvenime, verslo pasaulyje, šeimoje.

Per įvadines pratybas sužinosite kam iš tiesų karate tarnauja, kaip šis savigynos menas padeda išlaikyti ramybę, stabilias emocijas sudėtingose gyvenimo situacijose, susipažinsite su esminiais Budo filosofijos aspektais, suvoksite kad galima ir reikia judėti efektyviai, taisyklingai, tausojant ir gerinant savo sveikatą. Taip pat turėsite galimybę praktiškai pasibandyti kai kuriuos karate principus, pajusti ką reiškia profesionali pramankšta, suteikianti kūnui puikų raumenų tonusą, sužadinanti proprio receptorius, energizuojanti jį, sukurianti stabilumą lumbasakralinėje (liemens/kryžmens) stuburo dalyje, apsaugojanti jautriausią žmogaus vietą nuo išvaržų ir nepageidaujamų skausmų.

Mes manome jog atėjo laikas kiekvienam susiformuoti savo nuomonę apie tikrąjį karate. Esame tikri, kad stereotipai, kurie vyrauja visuomenėje tikrai subliūkš ir kiekvienas atėjęs turės galimybę pajusti, kad karate tarnauja kaip vienas iš efektyviausių įrankių tobulinant, kūną, disciplinuojant protą ir auginant sielą. Šis įrankis tinka visiems – tiek vyrams, tiek moterims, tiek vaikams, tiek ir jų seneliams.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą