2009 m. lapkričio 23 d.

Tai chi : sveikata - psichologija

Specialistai priskiria Tai chi kūno psichoterapijos krypčiai. Teigiamas efektas siejamas su fizinio ir psichinio prado harmonizavimu žmoguje. Tai chi pasaulėžiūroje žmogus yra neskaidoma visuma, ir ši praktika padeda patirti fizinį ir psichinį aktyvumą kaip vientisą procesą, realiai išgyventi jų tarpusavio sąryšį.

Kas gi yra Tai chi žvelgiant psichologo akimis? Koks yra šios sistemos poveikis žmogaus organizmui ir psichikai?

Pirmiausiai mintimis Tai chi raminantis, atpalaiduojantis poveikis, kuris yra labai svarbus įveikiant streso pasekmes. Tai chi ne tik kyla iš ypatingos ramybės būsenos, bet ši praktika pati formuoja ir gilina šią būseną. Ji siejama su minkštu, laisvu, sulėtintu judesių pobūdžiu. Toks judėjimo būdas ne tik yra natūralus ir ekonomiškas, bet ir žymiai mažina nerimą. Tai relaksacijos efektas. O pasiekta ramybė, vidinė tyla leidžia giliau įsiklausyti į save, pilniau suvokti aplinką – tai, beje, labai svarbus ir kovos menų aspektas. Tačiau pagal Tai chi priešybių yin ir yang sąveikos principą, atpalaidavimas ir nusiraminimas turi būti atsvertas vidinės koncentracijos ir mobilizacijos būsena. Šios būsenos formavimą skatina ir ją palaiko būtinumas įsisąmoninti fizinius pojūčius, lygsvaros dinamiką, kvėpavimą, kūno padėčių seką, orientaciją erdvėje. Ypatingos koncentracijos reikia įvaldant tiksliai koordinuotus judesius, kuriuose derinami natūralumas ir griežtai reglamentuota forma. Tokiu būdu Tai chi tampa ir veiksmingu metodu dėmesiui lavinti – tiek sugebėjimui koncentruotis, tiek ir sugebėjimui pakankamai ilgai išlaikyti dėmesį ties pasirinktu objektu.

Tai chi emocinis fonas pasireiškia ne tik nusiraminimu. Estetizuotas požiūris į pasaulį ir žmogų sudaro vieną iš jo pagrindų. Todėl Tai chi yra tampriai susijęs su muzika, vaizduojamuoju menu, poezija. O jo psichologinį foną sudaro džiaugsmas ir laisvas kūrybiškumas – tai teisingo Tai chi atlikimo prielaida. Todėl sakoma, kad Tai chi yra būdas išlaikyti pusiausvyrą šurmulingame pasaulyje.

Įgūdis „būti savo kūne“ – sąmoningai suvokti judesius, stebėti kvėpavimą, jausti pagrindą po kojomis, orientuotis erdvėje – pratiną žmogų „neiškristi“ iš realybės, veikti čia ir dabar , reaguojant į aplinkos pasikeitimus. Žmogus veikia tikslingai ir, kartu, pilniau pasineria į įvykių eigą, neprisirišdamas vien prie rezultato kaip vienintelės vertybės. Neprisirišimas prie rezultato parodo, kad iš tikrųjų gyvenimas yra procesas, kad stabtelėjimas tolygus jo praradimui – pastovus yra tik keitimasis. Ir tai atveria žmogui galimybę pilniau išjausti kiekvieną akimirką ir mėgautis tuo, ką pasiūlo gyvenimas. Juk rezultatas yra ateityje ir jis yra baigtinis, o gyvename dabar ir neturime praleisti savo gyvenimo. Šis egzistencinis Tai chi aspektas gali padėti priimti ir įprasminti esamą situaciją, nepaisant jos sudėtingumo.

Tarpasmeninius santykius Tai chi modeliuoja porinėje formoje, vadinamoje tuišou (kinų kalba „stumdančios rankos). Partneriai palaiko savotišką nežodinį dialogą, apsikeičia mankštos judesiais, stengdamiesi kuo pilniau jausti vienas kitą. Taip išmokstama derinti minkštumą ir kietumą, veržlumą ir nuolaidumą; patiriama priėmimo ir atidavimo procesų esmė bendravime. Ši praktika leidžia išreikšti savo jausmus ir įsiklausyti į kitą žmogų, lavinti savo jautrumą, palaikyti gyvus, lanksčius santykius su partneriu.

Tai chi praktiškai demonstruoja psichinės ir fizinės sveikatos sąryšį. Nurodoma, kad laipsniškai vystoma sudėtinga judesių koordinacija atsipalaidavimo fone gerina sąnarių ir stuburo būklę, treniruoja centrinę nervų sistemą, harmonizuoja smegenų pusrutulių aktyvumą ir tuo pačiu stabilizuojančiai veikia žmogaus psichiką. Tai teigiamai įtakoja ir daugelį ligų, dažnai turinčių psichogeninį pagrindą: širdies kraujagyslių, kvėpavimo ir virškinimo sistemų susirgimai, miego sutrikimai, kai kurios asteninės neurotinės būsenos. Pažymėtina, kad Tai chi pratimai neturi apribojimų amžiui. Pagyvenę šio judesio meno entuziastai išlaiko gerą fizinę formą, būna aktyvūs, sugeba matyti džiaugsmingas gyvenimo puses.

Taigi, kalbėdami apie Tai chi, galime prisiminti senovės graikų posakį: „Sveikame kūne, sveika siela“. Tai chi yra daugiau nei fiziniai pratimai ir jo principai gali pasireikšti bet kurioje žmogaus veiklos srityje.

Taigi, Tai chi tampa gyvenimo būdu.

Parengė: Dima Kuniškis

Tai chi pratybos SC "SeiDo" vyksta pirmadieniais ir ketvirtadieniais nuo 19:30

6 komentarai:

  1. Niekur neradau kurios formos ir stiliaus pratimus praktikuojate tai chi uzsiemimuose? Arunas

    AtsakytiPanaikinti
  2. Arūnai,

    gaila, kad šiuo metu Taiči mokytojas Dima išvykęs. Jis išsamiau atsakytų į Jūsų klausimą ir patikslintų, kurią taiči mokyklą atstovauja.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Modesta,

    ar tai-chi užsiėmimai yra organizuojami vaikams ir ar yra užsiėmimų pakopos, ar kiekvienais metais tas pats.

    Geros dienos
    - Audrius

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveiki, Andriau, tTaiči grupės yra bendros. Į jas gali ateiti visi norintys, tiek vaikai, tiek suaugę. Vaikams, aišku, tai kainuoja daugiau pastangų, nes dėmesį reikia išlaikyti 1,5 valandos.

    Užsiėmimų pakopų mano žiniomis nėra, apie tai galėtų plačiau papasakoti mokytojas Dima. Deja, jis dar išvykęs. Manau, kad kilimas ir progresas yra neišvengiamas, kaip ir naujos žinios ar elementai. Kaip ir karate, darome lyg ir tuos pačius pratimus, tačiau kiekvieną treniruotę įvedame vis daugiau elementų, kuriuos reikia sujungti į visumą. Tikiuosi, pavyko atsakyti?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kurią taiči mokyklą atstovaujate?
    Arunas

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sveiki, Arūnai,

    mūsų centre praktikuojamas Taichi - JAN stilius/mokykla, 24 formos.

    Jei norėtumėte daugiau informacijos, galite atvykti į užsiėmimą ir užduotį klausimų mūsų mokytojui Dimai.

    Užsiėmimai centre vyksta pirmadieniais ir ketvirtadieniais nuo 19:30 val. Pirmasis - nemokamai. Kviečiame išbandyti :)

    AtsakytiPanaikinti