2009 m. lapkričio 1 d.

Karate ir sveikata

„Sveikata - brangiausias žmogaus turtas“. Ši graži frazė mus lydi nuo ankstyvosios vaikystės. Visi šią tiesą žino, tik mažai kas iš tiesų ja gyvena. Matyt tokie mes jau šiandien esame. Gyvendami informacinių technologijų pasaulyje net neišėję iš namų galime naudotis didžiąja dalimi žmonijos sukauptos informacijos, užsisakyti maistą bei kitas pramogas į namus, patogiai ir greitai automobiliais pasiekti vieną ar kitą mums reikalingą tašką. Viskas kaip ir labai gražu, patogu, efektyvu, bet minimas komfortas užliūliuoja mus ir kūnas, kuris yra mūsų fizinės egzistencijos išraiška, dažniausiai būna apleistas. Jį atsimename tik tada, kuomet jis, neapsikentęs dėl mūsų nevalyvumo, kategoriškai atsisako funkcionuoti „apdovanodamas“ mus skausmais, paralyžiuodamas mūsų taip pamėgtą beprotiškai greitą gyvenimo tempą, tokiu būdu bandydamas mums priminti apie save.

Dažnai pasiteisiname: „neturiu laiko“, „esu labai užsiėmęs“, „pradėsiu nuo Naujųjų metų“ ir panašiai... Gerai, kad mūsų kūnas neįtikėtinai kantrus. Pamąstykime, kad ir kaip kur nors skubame važiuodami su automobiliu, visuomet surandame laiko papildyti kuro baką, nuvažiuoti į techninės priežiūros centrą, nes kitu atveju tas primityvus daiktas paprasčiausiai sustos ir į sutartą vietą mes apskritai nenuvyksime. Jei taip rūpinamės automobiliais, tai kodėl pamirštame pasirūpinti savimi? Kodėl laukiame to momento, kuomet organizmas atsisako funkcionuoti? Kodėl nerandame laiko jo priežiūrai? Pasiteisinimus jau girdėjome, tik ar jie iš tiesų tokie svarbūs? Kai žmogų prispaudžia sveikatos problemos, tuomet visiems be išimčių stebuklingai atsiranda laiko stovėti eilėse pas gydytojus, pinigų brangiems sveikatos tyrimams, vaistams įsigyti. Tik vieno gaila – iš tiesų ši kova jau būna pralaimėta. Gydytojai kovoja su pasekmėmis, o juk nepašalinus priežasčių, šios kovos laimėti neįmanoma! Toks yra Dėsnis.

Kaip tradicinis karate susijęs su žmogaus sveikatinimu? Mano manymu taip plačiai ir efektyviai, kaip jokia kita sporto disciplina! Fizinės sveikatos puoselėjimo tikslais mes galime pasirinkti įvairias sporto disciplinas, bet karate duoda gerokai daugiau nei tik fizinę sveikatą. Karate moko taisyklingai judėti, efektyviai išnaudoti savo kūno potencialą, disciplinuoja protą, suteikia filosofinį pagrindą kasdieniam gyvenimui, padeda išvengti nerimo, baimių ir iš viso to kylančių kitų negatyvių reiškinių – agresijos, pavydo ir panašiai. Be viso to, karate yra vienas iš efektyviausių savigynos menų, tai ginklas, kuris visuomet yra su Jumis. Karate, kaip viena iš Budo disciplinų, apima daugiaplanį, visapusišką žmogaus ugdymą, todėl ją praktikuoti gali tiek jaunas, tiek ir solidaus amžiaus sulaukęs žmogus.

Parengė: Giedrius Dranevičius

Bus daugiau..

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą