2009 m. lapkričio 14 d.

Baziniai Tai Chi Chuan principai

Tokia filosofija nėra abstraktus protavimas – ji realiai reiškiasi Tai chi praktikoje. Todėl Tai chi Chuan (Taiči Čuan) gali būti prilyginama filosofavimui kūnu, judesiu. Šios idėjos atsispindi ir pagrindiniuose Tai chi Chuan principuose.

Atlikdami Tai chi formų kompleksus, pirmiausia turime nutildyti emocijas, nuraminti dvasią, mintis sukoncentruoti į pratimus. Tada galime pajusti, kaip kiekvienas mūsų veiksmas gimsta iš Didžiosios Tuštumos Wu czi. Tai chi Chuan ramybė nukreipia judesį. Judėti turime lėtai ir tolygiai. Judesiai nepertraukiamai pereina vienas į kitą, jų trajektorijos apvalios; jie išeina iš centro ir į jį grįžta. Judesiai atliekami labai dėmesingai. Sakoma: „Sąmonė veda kūną; sąmonė - vadovas, kūnas – pavaldinys“. Judesių perėjimą nuo yin į yang ir atgal turime atlikti sąmoningai. Lėtas judėjimas padeda pilniau įsisąmoninti Tai chi atlikimą, o sąmoningumas užtikrina judėjimo nepertraukiamumą. Tai chi jėga lyginama su begalinio šilko siūlo vyniojimu nuo kokono.

Kūnas turi būti maloniai atpalaiduotas, lengvas, bet judrus. Atsipalaidavimas nereiškia suglebimo – visą laiką turime jausti vidinę mobilizaciją. Toks derinys atspindi yin yang sąveiką. Kūno padėtis laisva, natūrali ir patogi – patogumas parodo, kad judate teisingai. Kūno svoris „nuleidžiamas“ žemyn – kūnas įžeminamas, įšaknijamas. Taip pasiekiamas maksimalus fizinis stabilumas. Tai chi meistrai aiškina : „Judėjimo srautas gimsta paduose, vystosi kojose, nukreipiamas juosmenyje ir veikia per pirštus“. Remdamiesi į žemę turime jausti ir dangų virš galvos; laikysena išlieka tiesi, bet neįtemta. Tokiu būdu kūniškai realizuojamas filosofinis principas: „Žmogus yra tiltas tarp Žemės ir Dangaus“.

Visos kūno dalys veikia vieningai, nei viena dalis nejuda izoliuotai. Jei viena kūno dalis atlieka judesį, juda visas kūnas; jei viena kūno dalis rimtyje, ramus ir visas kūnas. Judesiai siejami su kvėpavimu, kvėpuojant dalyvauja ne tik nosis, bet ir visas kūnas.

Šių principų praktiškumą galite patirti atlikdami bazinį Tai chi pratimą „Vandens pakėlimas“.
Atsistokite tiesiai ir stovėkite atpalaiduotai, nieko neveikdami ir nesvarstydami, kol pajusite, kad pasiekėte nusiraminimą ir vidinę tylą. Tuomet minkštai kaire koja ženkite į šalį nedidelį žingsnį. Aiškiai jauskite pagrindą po kojomis – jūs galite įsivaizduoti, kad iš jūsų pado eina šaknys, kurios padeda geriau jausti kontaktą su žeme. Su įkvėpimu lėtai pakelkite tiesias (bet neįtemptas) rankas į priekį iki pečių lygio delnais žemyn. Pamėginkite jausti, kad rankos pakyla tarsi pačios, kaip vandenyje. Kartu įsivaizduokite, kad rankoms „išplaukiant“ į viršų, kūną nuo žemės užpildo jėga – kaip medžio kamienu kylantys gyvybiniai syvai. Atlikdami šį judesį, įsivaizduokite, kad taip Žemę sujungiame su Dangumi.

Šiuo momentu įkvėpimas pereina į iškvėpimą, o rankų pakėlimas į nuleidimą. Lėtai nuleidžiant rankas, „jėgos syvai“ grąžinami į žemę, kojos šiek tiek sulenkiamos: sustiprėja „įsižeminimo“ jausmas.

Šis pratimas atliekamas tolygiai ir nepertraukiamai 6-8 kartus. Jis veikia raminančiai ir stabilizuoja psichinę būseną. Taip pat nurodoma, kad „Vandens pakėlimas: teigiamai veikia širdies ir kraujo apytakos sistemą. Efektas yra ryškesnis atliekant pratimą reguliariai, vienkartinio atlikimo ir rezultatas bus trumpalaikis, silpnesnis.

Parengė: Dima Kuniškis

Tai Chi pratybos saviugdos centre "SeiDo" jau nuo lapkričio 16 d. 19:30 val.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą