2010 m. balandžio 27 d.

Karate legenda. Mokytojas Hidetaka Nishiyama. VI dalis

Pagal Avi Rokah

Avi Rokah praleido 27 metus kaip Mokytojo Hidetakos Nishiyamos mokinys. Jis neabejotinai buvo arčiausiai jo mokymo, kurį šiandien išmintingai perduoda savo lūpomis ir judesiu.


Per paskutinius 27 metus mačiau kaip Jo mokymo būdai nuolat tobulėjo. Jo karate ir mokymai visuomet buvo preciziškai tikslūs ir gilūs, tačiau kiekvienais metais jie gilėjo ir tapo vis subtilesni, minkštesni, efektyvesni, daugiau paremti įgūdžiais, o ne brutalia jėga.

Prieš 27 metus jis mokė taimingo (laiku atlikto judesio) ir tikslaus išorinio judesio. Tarp mūsų buvo puikių kovotojų, dvasia buvo stipri, treniruotės aršios ir sunkios, o kartais beveik žiaurios. Tačiau su metais jos tobulėjo, o dvasia ir intensyvumas išliko. Treniruočių metodai tapo gilesni, nuodugnesni. Vis daugiau mokėmės kaip išgauti jėgą iš vidaus, o ne tik atlikti technikas tiksliai, mechaniškai. Daugiau naudojome kvėpavimą, intenciją, ki energiją. Taimingas ir strategija tapo dar gilesni. Gera technika, atlikta pagal principus ir geras taimingas tapo dar labiau susiję. Nebepakako būti vien stiprios dvasios. Su laiku treniruotės darėsi minkštesnės, dingo aršumas, o kovos persikėlė į aukštesnį lygį. Vieni gali matyti šiuos pokyčius stebėdami kovotojus sparinge, kiti pastebės ramesnius išoriškai, tačiau viduje stiprius dvasia žmones, ne aklai besikeičiančius technikomis, o galvojančius apie kovos planą ir strategiją.

Mokytojas Nishiyama nebijojo atsisakyti senų tiesų ir pripažindavo, kad yra suklydęs mokydamas; tiesiog dabar darome kitaip.

Tapo aiškiau kaip iš smulkmenų išspausti maksimalią naudą, kaip valdyti oponentą, strateguoti. Tada pradedi matyti, kad geriausi kovotojai ne tiek, kurie turi didžiausią kūną, o tie, kurie supranta Mokytojo Nishiyamos žinias ir mokymą ir gali protingai visa tai pritaikyti praktikoje. Atvykę ankstesnieji Mokytojo Nishiyamos mokiniai aiškiai matydavo skirtumą tarp ankščiau vyravusios brutalios jėgos ir dabar išaugusio žinių gilumo.
Vienas iš jų pasakojo, kad jis netikėjo, kad tai, ko moko Mokytojas, veikia praktikoje. Jo praktiškam protui tai skambėjo labai mistiškai, tačiau vėliau jis prisipažino suvokęs, kad jaunoji karta naudoja šiuos principus ir jie veikia.

Tęsinys kitą savaitę...

1 komentaras:

  1. "Su laiku treniruotės darėsi minkštesnės, dingo aršumas, o kovos persikėlė į aukštesnį lygį. Vieni gali matyti šiuos pokyčius stebėdami kovotojus sparinge, kiti pastebės ramesnius išoriškai, tačiau viduje stiprius dvasia žmones, ne aklai besikeičiančius technikomis, o galvojančius apie kovos planą ir strategiją." - kaip dažnai gyvenime sutinkame atvirkštinių variantų, išoriškai aktyvių ir stiprių, o dvasia silpnų žmonių. Karate - puiki galimybė keistis, evoliucionuoti. Ir dar labai patiko: "
    Mokytojas Nishiyama nebijojo atsisakyti senų tiesų ir pripažindavo, kad yra suklydęs mokydamas;"...tik labai drąsus, stiprus žmogus, tikras lyderis gali ne tik sau, bet ir kitiems nepabijoti garsiai įvardinti savo klaidas ir toliau eiti keliu taisydamas jas...Ne kartą teko girdėti, kaip H.Nishiyma kelių šimtų meistrų auditorijai sakė: "It was my mistake. From today we will change..." Toks is tiesu buvo Mokytojas!

    AtsakytiPanaikinti